Protrusion eller Diskusprolaps? Rigtig mange danskere døjer med smerter i lænd eller nakke, som i mange tilfælde skyldes en diskosprolaps eller en protrusion. Heldigvis kan det trænes væk med den rigtige fysioterapeutiske behandling sammen med det rette mængde ro og øvelser. Kun i de færreste tilfælde vil en operation være nødvendig.
Hvad er symptomerne på en diskusprolaps eller protrusion?
Har du ondt i ryggen (nakke eller lænd) og vil smerterne ikke forsvinde? Måske stråler det ud i et ben eller en arm, og måske har du en sovende eller prikkende fornemmelse i hånd eller fod? Så kan dine symptomer meget vel være tegn på et tryk på en nerve (et såkaldt rodtryk). Jo kraftigere rodtryk jo længere ud i ben eller arm kan du sandsynligvis mærke smerten eller føleforstyrelsen (også kaldet udstråling).
Det kan der være mange årsager til. Du kan have forstadiet til en diskusprolaps (en diskusprotrusion) eller du kan have en egentlig diskusprolaps. Det behøver ikke være farligt, men det er vigtigt at få det diagnosticeret, så du kan få det korrekt behandlet.
Hvad er en protrusion og hvad er en diskusprolaps?
Diskus er de bruskskiver, som sidder mellem rygsøjlens mange hvivler. Ved overbelastning, stillesiddende arbejde eller manglende aktivitet kan diskus revne, trykke på rygmarven og forårsage smerter, spændinger og fastlåste led og musker.
En protrusion er en udposning af diskus, som trykker og forårsager smerte og udstråling. Den kan opstå helt naturligt ved slidforandringer, alder og belastninger af din rygsøjle eller på grund af deciderede ulykker som fx fald, tungløft, skævløft mm. En diskusprolaps opstår, når der er gået hul på diskus bløde stødabsorberende kerne og væske begynder at sive ud. Symptomerne er de samme som ved protrusion: smerter og føleforstyrrelser, som dog oftest mærkes i kraftigere grad ved en diskusprolaps.
Er operation af diskusprolaps nødvendigt?
Det er sjældent, at en operation er nødvendig, når du har en protrusion eller en diskusprolaps. Det kan dog være nødvendigt at blive opereret, hvis du oplever langvarige og svære problemer.
En operation kan medføre komplikationer og skabe arvæv, som kan svække hele din bevægelighed og blodgennemstrømning. Hvis du oplever komplikationer efter en operation for diskusprolaps, kan shockwave behandling være en effektiv løsning.
Det er vigtigt at blive undersøgt og diagnosticeret, så du kan få den korrekte behandling.
Korrekt behandling af protrusion og diskusprolaps
Fysioterapeutisk behandling og genoptræning af protrusion og diskusprolaps går ind og styrker og stabiliserer ryggen, så den inflammatoriske situation stoppes. Fysioterapeuten undersøger kraft, følesans og reflekser. Behandlingen tager udgangspunkt i hvor kraftigt rodtrykket er. Derfor kan en behandling være af forskellig karakter og eksempelvis have fokus på at nedsætte udstrålingen og øge bevægeligheden via øvelser. Behandleren vurderer behandlingstiltag fra gang til gang.
Varigheden af en diskusprolaps
Behandlingsforløbets længde er helt individuelt. Det kan tage alt fra få uger til halve år før en diskusprolaps er helet. Det, der kan siges med sikkerhed, er, at jo hurtigere du er i gang, jo færre behandlinger er nødvendig og jo kortere vil dit forløb blive.
Det er vigtigt, at protrusionen eller diskusprolapsen får ro til at hele, ligesom ryggen også skal styrkes med de rette øvelser.
GODE RÅD – Hvad kan du selv gøre hvis du har protrusion eller diskusprolaps?
1. Sørg for at holde dig i gang
Når du først har fået din diagnose, er det vigtigt at du holder dig i gang i det omfang, du kan, uden at dine smerter eller udstrålingen tiltager. Sørg for at variere dine sidde, stå og liggestillinger, da det kan afhjælpe smerteomfanget og få bruskskiven til at hele igen.
Vær opmærksom på om symptomerne forværres ved fysisk aktivitet eller dit daglige arbejde. Så er det yderst vigtigt, at du finder den rette variation i dit aktivitetsniveau og den rette mængde hvile.
2. Få den rigtige vejledning
Søg for at løbende at få råd og vejledning fra din læge eller fysioterapeut, så du forholder dig korrekt, mens skaden heler op.
3. Styrk din ryg med genoptræning
Det er vigtigt, at du begynder at styrke din ryg med genoptræning så snart de værste symptomer har lagt sig. Ved hjælp af fysioterapi og god genoptræning kan du komme hurtigere af med dine smerter og gener.
Det kan være forskellige former og styrke- og stabilitetsøvelser for ryg, lænd og nakke.
Alle vores fysioterapeuter sammensætter et øvelsesforløb ud fra dine mål, ønsker og behov, så din krop kan hele og genvinde sin styrke. Du har mulighed for at få en personlig træner med hver gang, du træner hos os.